Muziek in de Cathrien op 20 april

s’OTTOvoces viert dit jaar haar 15-jarig bestaan. Wij starten ons jubileumjaar met een concert met Romantische koorwerken die door de jaren heen tot het zeer uitgebreide repertoire van ons ensemble zijn gaan behoren.
Dit concert vindt plaats op zaterdag 20 april om 15.00 uur in de serie ‘Muziek in de Cathrien‘  in Eindhoven. Op hun website kunt u kaarten kopen.
Voor het eerst worden de koorwerken nu in één programma samengebracht. Wij zingen prachtige, wereldlijke werken uit de 19e en 20e eeuw van Duitse, Franse, Engelse, Amerikaans-Scandinavische en Turkse Romantische componisten. Verschillende werken worden a capella gezongen, een aantal wordt begeleid door de Eindhovense pianiste Şeniz Duru. Zij zal ook een paar passende solostukken als intermezzi spelen.
Enkele werken springen er uit. Eén ervan is tevens het enige religieuze stuk: de ‘Cantique de Jean Racine’ van Fauré. Muzikaal passend in het programma, maar tegelijk mooi contrasterend met de zoetheid van de wereldlijke stukken. Het andere stuk wordt door s’OTTOvoces in première gebracht: het betreft een op Brahms geënt nieuw werk van de Eindhovense componist Fred Vonk, op een tekst van Wordsworth. Verder zijn Gjeilo en Lauridsen, net zo min als Vonk, natuurlijk geen Romantische componisten, maar hun werken vormen wel mooie afsluiters, met een weelderig en harmonieus geluid.

Pianiste Şeniz Duru (1974) werd geboren in Turkije. Ze studeerde van 1985 tot 1996 piano bij o.a. Secil Akdil aan het Dokuz Eylül Universiteit Staatsconservatorium in Izmir, waar ze haar studie afsloot met het masterdiploma. Daarna volgde zij masterclasses bij onder anderen Zöhrab Adıgüzelzade, Martin Berkofsky en Edna Golandsky. In 2001 behaalde zij haar DMA-graad. Şeniz speelde vele solorecitals en werkte mee aan talloze concerten in Engeland, Duitsland, Rusland, Italië, Portugal en natuurlijk Turkije. Ze was medeoprichter van het Aegean Piano Trio en verzorgde daarmee, naast het uitvoeren van het bekende repertoire, wereldpremières van composities van verschillende hedendaagse Turkse componisten.

Şeniz was ruim twintig jaar als hoofdvakdocent piano en kamermuziek verbonden aan het DEÜ Staatsconservatorium in Izmir. Vele jaren was zij bovendien hoofd van de vakgroep piano. Van 2002 tot 2013 was Şeniz tevens als adjunct-directeur verbonden aan het Instituut voor Schone Kunsten van DEÜ en in 2015 en 2016 was zij directeur van het DEÜ Staatsconservatorium. In 2018 verhuisde Şeniz naar Nederland en richtte zij haar eigen pianoschool op in Eindhoven. Zij geeft pianoles op alle niveaus, speelt solo- en kamermuziekconcerten, begeleidt vocaal ensembles en koren en maakt deel uit van het Eindhovens ensemble Tango de Barrio. Şeniz is lid van EPTA Nederland.

Graag tot ziens op 20 april!
Concert 15.00 – 16.00 uur
Begijnenhof 2, 5611 EL Eindhoven