Cantus Missae, najaarsconcert op 5 november

Het najaarsconcert van vocaal ensemble s’OTTOvoces in alweer het vijftiende seizoen heeft dit jaar een religieuze inslag. Het draait rond een werk van de Beierse componist Josef Rheinberger (1839-1901), de prachtige Mis in Es groot, die we volledig uitvoeren. Tussen de verschillende delen door zingen we andere religieuze stukken van o.a. Manneke, Mendelssohn, Stravinsky en Jenkins.

We nodigen u van harte uit voor dit concert, dat plaatsvindt op:
zondag 5 november 2023 om 15.30 uur
in de Lambertuskerk, Kerklaan 4, in Raamsdonk.

Entree: € 15 (tot en met 18 jaar gratis) tickets zijn hier verkrijgbaar of klik op de button bovenaan de pagina.

Josef Gabriel Rheinberger staat bekend als een belangrijke vertegenwoordiger van de gevarieerde muzikale cultuur aan het einde van het klassiek-romantische tijdperk. Zijn omvangrijke oeuvre omvat pianomuziek, orgelmuziek, geestelijke en wereldlijke koormuziek, sololiederen, kamermuziek, symfonieën, concertouvertures, toneelmuziek en opera’s. Vooral zijn orgelmuziek heeft bijgedragen aan zijn bekendheid, hoewel het slechts een kwart van zijn complete oeuvre uitmaakt. De dubbelkorige Mis in Es groot (ook wel Cantus Missae genoemd) uit 1878 is van de veertien missen die Rheinberger heeft gecomponeerd misschien wel zijn beste a-capellawerk. Hij verbindt hierin op ingenieuze wijze het Gregoriaans met de laatromantiek. Het werk is opgedragen aan paus Leo XIII en bestaat uit de bekende delen van de Latijnse mis: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei.

Door het werk te larderen met composities van zowel tijdgenoten als hedendaagse componisten laat s’OTTOvoces horen hoe mooi en rijkgeschakeerd deze mis is en dat hij zeker niet onderdoet voor het werk van bekendere componisten. In hun samenhang versterken ze elkaars kwaliteit. Dat hopen we u in dit concert te laten horen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.