Johanneskerk Princenhage op 3 oktober 2015

Complete avond over Vincent van Gogh12039739_911587758911317_5727094284119758897_n

Zaterdag  3 oktober j.l. zong s’OTTOvoces tijdens de literaire avond over Vincent van Gogh in het kader van het evenement VincentVincentVincent. Drie keer Vincent van Gogh over drie aspecten die we nog niet zo goed van hem kennen: Vincent en de natuur, Vincent en het geloof en Vincent en de literatuur. De avond was verdeeld in drie delen en binnen ieder deel klonk passende muziek.

Het welbekende Starry starry night in zachte jazz-uitvoering sloot naadloos aan op de woorden van Pien Storm van Leeuwen. Ze vertelde over de bijzondere band die Vincent als kind al had met de natuur. Die natuur waarin Vincent opgroeide is voor ons ook heel vertrouwd: mast en hei schrijft hij in zijn brieven.

De lezing over Vincent en het geloof door Rob van Uden werd afgesloten met een hymne die Vincent zelf prachtig vond: Nearer, my God, to Thee.  Onder statige orgelbegeleiding werd dit kerkgezang een bescheiden eerbetoon van alle aanwezigen aan Vincent van Gogh.

Na gedichten van Bredase dichters en brieven die leerlingen van het Michael college en de Internationale School aan Vincent schreven en voordroegen, zong s’OTTOvoces twee kleurrijke stukken van Camille Saint Saëns uit de tijd van Van Gogh. Het brede Calme des nuits, waarin de heldere sterrenhemel en de koele nachtlucht voelbaar worden. Zo zou Vincent zijn Sterrenhemel geschilderd kunnen hebben. En het snelle en lichte Les fleurs et les arbres, dat een ode aan de natuur is en aan haar troost voor het verdriet van de mensen.

In het laatste deel over de literaire kwaliteiten van Vincent van Gogh door Ben Verschuren, zong Noël Casteleyn het indringende solowerk De ommekeer begeleid door orgel. Het stuk werd speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door Ben Verschuren op tekst van brieven van Vincent van Gogh. Chapeau Noël, we hebben genoten!

s’OTTOvoces kijkt terug op een geslaagde bijdrage aan een bijzondere culturele avond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.