Sfeervolle opening jubileumjaar s’OTTOvoces

Het jubileum 10 jaar s’OTTOvoces werd op zaterdag 2 november 2019 geopend met een goedbezocht en bijzonder sfeervol concert in de Lambertuskerk in Raamsdonk. De ruim 150 bezoekers werden getrakteerd op een prachtig concert en beloonden de musici met een enthousiast en aanhoudend applaus, waarop nog een toegift volgde. Het concertprogramma was zorgvuldig samengesteld en de welhaast feeëriek verlichte ruimte van de Lambertuskerk werd tijdens het concert optimaal benut.

Al niente en sotto voce

Het programma van het concert was opgebouwd rond 4 muziektermen. Omdat het afgelopen zaterdag ook Allerzielen was, vormde de verstilde herdenking van degenen die ons zijn ontvallen het begin van het concert. Onder het thema al niente (vanuit het niets) begon het concert letterlijk uit het niets. In de nauwelijks verlichte kerk en vanaf een plek waar zij voor het publiek niet direct zichtbaar waren zong het ensemble They are at rest van Edward Elgar. Daarna klonken vanaf diverse plaatsen in de kerk composities van Tavener en Bridge. 

De zangers van s’OTTOvoces toonden hun kwaliteit door ook met beperkt volume de hele ruimte te vullen. Het eerste muzikale thema werd afgesloten met een werk voor piano-solo van Scarlatti, gespeeld door pianiste Şeniz Duru.

In het deel sotto voce (van binnenuit) bracht het ensemble dat haar naam aan deze term ontleent, onder andere twee werken voor vier stemmen en piano. De klank was mooi in balans zangers en pianiste bleken ook in tempo en dynamiek voortreffelijk op elkaar ingespeeld. Met het bekende Ubi Caritas van de Noorse componist Ola Gjeilo werd het programma voor de pauze afgerond.

Con anima en maestoso

Na de pauze werd de muziek uitbundiger. In het deel com anima (met bezieling) klonken prachtige werken van onder andere Bruckner, Rachmaninoff en Lauridsen. En ook nu creëerde pianiste Şeniz Duru met haar gevoelige spel een belangrijk rustpunt in het verder vocale concertprogramma.

Het laatste deel van het concert droeg met recht de titel maestoso (groots, verheven). Met ogenschijnlijk gemak vulden de acht zangers van s’OTTOvoces de hele Lambertuskerk met indrukwekkende composities van onder anderen Pärt en Poulenc. Wie zijn ogen sloot zou zomaar denken dat er ten minste 5 keer zoveel zangers in het koor van de kerk stonden.

De eveneens jubilerende Bredase componist Daan Manneke – hij wordt deze week 80 jaar – was op het programma vertegenwoordigd met zijn oudste en één van zijn meeste recente composities.

Adopteer een maat

Na afloop proostten de zangers en het publiek tijdens een geanimeerde borrel op 10 jaar s’OTTOvoces. Ook werd de jubileum-actie ‘adopteer een maat’ gelanceerd, waarmee de bezoekers en andere geïnteresseerden voor € 10 één maat kunnen adopteren van een compositie die speciaal ter gelegenheid van 10 jaar s’OTTOvoces wordt gemaakt door de Bredase componiste Bianca Bongers. Meer daarover binnenkort op deze website.

De volgende concerten van s’OTTOvoces zijn op 22 december 2019 (16.00 uur | Kerstconcert in de Waalse Kerk Breda) en op 24/25 april 2020 (nog niet bekend).


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.